Prestatie 2.4.1 Zowel werkenden als werkzoekenden hebben meer kansen zich duurzaam te ontwikkelen
Juist mensen in een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt hebben ondersteuning van de gemeente nodig. Daarom richt Zaanstad zich op die mensen die genoodzaakt zijn met een uitkering in hun levensonderhoud te voorzien. We bieden hen een blijvend ontwikkelaanbod om persoonlijke vaardigheden te leren, waarmee ze kansen op de arbeidsmarkt kunnen benutten. Het aanleren van ondernemersvaardigheden is daarbij van belang. Ook het goed beheersen van de Nederlandse taal, in lezen en schrijven, is belangrijk om mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt. Met de ontwikkeling van mensen wordt bijgedragen aan een betere werking van de arbeidsmarkt. |
Activiteiten en realisatie
Intensiveren en in beeld krijgen en houden van het arbeids- en ontwikkelpotentieel van alle uitkeringsgerechtigden en dit vertalen in een persoonlijk plan van aanpak
In 2018 en 2019 hebben we 1.535 mensen gesproken binnen de aanpak ‘op weg naar werk of meedoen’. Gaandeweg is de aanpak verbeterd en voeren we meerdere gesprekken met inwoners voordat we de afstand tot de arbeidsmarkt bepalen en ze worden doorverwezen naar een wijkteam of Werkom voor ondersteuning. Een vergelijkende studie met een groep uitkeringsgerechtigden die (nog) niet is opgeroepen door de Taskforce toont aan dat de aanpak Werk of meedoen helpt om de uitstroom te vergroten. Zowel de uitstroom naar werk én de uitstroom door een rechtmatigheidsonderzoek is bij deze groep hoger.
Kwaliteit van bejegening
Boven alles willen we in persoonlijke contacten met de uitkeringsgerechtigden een kwalitatief goed en doelmatig gesprek voeren. In verschillende projecten wordt gewerkt aan een eenduidige werkwijze in de keten m.b.t. begeleiding en bejegening, zodat het niet afhankelijk is van de organisatie en casemanager waar de inwoner mee te maken krijgt. We werken op verschillende manieren aan de verbetering van de bejegening van uitkeringsgerechtigden, waaronder:
- het inrichten van een klachtenregeling bij afdeling Stedelijke Toegang;
- het betrekken van het Panel Werk en Inkomen;
- het verbeteren van onze brieven.
Het stimuleren van leren en ontwikkelen door te werken
Mensen met een overbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt worden begeleid door Werkom. Zij zijn in 2019 steeds meer het leerwerkbedrijf geworden dat we bij de oprichting in 2018 voor ogen hadden. Met de Werkom-aanpak is een herkenbare werkwijze gelanceerd die een breed scala aan voorzieningen en instrumenten biedt om stappen naar een betaalde baan te zetten.
In 2019 heeft Werkom een nieuwe trainingslocatie in de Slachthuisstraat in Zaandam geopend, zodat inwoners van Zaanstad ook in de buurt een plek hebben om aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken. Verder was Werkom ook succesvol in hun eerste aanbesteding voor de opdrachtverlening van het groenwerk voor de OVER-gemeenten.
Bemiddelen van werkzoekenden naar bedrijven met name in kansrijke sectoren
In de weg naar werk is de samenwerking met werkgevers essentieel. Werkom neemt namens Zaanstad deel in het Werkgeversservicepunt (WSP) en zet zich in voor de doorontwikkeling van het samenwerkingsverband (Perspectief op Werk). Het WSP heeft zich georganiseerd naar kanssectoren en werkt aan de professionalisering van de dienstverlening. We maken in toenemende mate gebruik van SROI. Dit doen we door al aan de voorkant van de aanbestedingen te overleggen hoe we in de huidige markt mét de ondernemer een win –win –win creëren. Dit zijn bijvoorbeeld leer-werktrajecten, maar ook het sociaal inkopen bij Werkom van diensten en producten. De totale inzet heeft geresulteerd in meer matches binnen het WSP dan de gestelde ambitie.
Versterken van arbeidsmobiliteit
In het afgelopen jaar is door House of Skills, dat voor de gehele Metropoolregio Amsterdam én daarbuiten werkt, een fundament gelegd voor een gemeenschappelijke ‘skills-taal’ voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Op basis hiervan zijn diverse instrumenten ontwikkeld die worden ingezet voor o.a. zijinstroomtrajecten voor tekortberoepen in de techniek en de zorg. Daarnaast is vanuit House of Skills in de Openbare Bibliotheek Amsterdam De Werkvloer geopend, waar mensen zich kunnen oriënteren op een volgende stap naar werk. Hiervan is in 2019 MRA-breed door ongeveer 1000 mensen gebruik gemaakt.
Meedoen naar vermogen
Voor de mensen die (nog) te ver van de arbeidsmarkt af staan hebben wijkteams een breed aanbod gecreëerd voor sociale activering. Op basis van de ervaringen in Poelenburg en Peldersveld hebben alle wijkteams eenzelfde opdracht gekregen. De aanpak in Poelenburg en Peldersveld laat zien dat intensieve begeleiding van inwoners met een (tijdelijk) onoverbrugbare afstand ervoor zorgt dat mensen weer meedoen en een deel zelfs doorstroomt naar Werkom.
Samenwerken in de participatieketen
Eind 2018 zijn we gestart met het optimaliseren van de ketensamenwerking. We hebben in beeld gebracht waar de dienstverlening op elkaar aansluit en/of overlapt. Knelpunten zijn benoemd en verbetervoorstellen zijn gedaan. Er zijn nieuwe samenwerkingsafspraken gemaakt en werkprocessen zijn aangepast zodat de dienstverlening van de verschillende partners op elkaar aansluit. Er is een participatiedag georganiseerd waar collega’s van de verschillende ketenpartners elkaar beter hebben leren kennen. Daarnaast is een ketenoverleg opgezet, waarin alle ketenpartners zijn vertegenwoordigd. Gezamenlijk sturen zij op een effectieve en klantvriendelijke dienstverlening.
Stimuleren van taalontwikkeling bij laaggeletterden
In 2019 zijn 5 grote nieuwe partners aangesloten bij het Regionaal Taalakkoord. Met hen zijn afspraken gemaakt over hoe zij de komende jaren Taal op de Werkvloer bevorderen. In juni 2019 is een werkgeverslunch georganiseerd voor al aangesloten en nieuwe werkgevers om het belang van taal op de werkvloer voor het voetlicht te brengen. De kerngroep van het Taalakkoord monitort de voortgang van de ambitieafspraken van bestaande partners. Waar nodig wordt ondersteuning geboden, bijvoorbeeld door partners die elkaar kunnen helpen aan elkaar te koppelen of door het trainen van medewerkers in het herkennen en signaleren van laaggeletterdheid.