Prestatie 1.2.3 Iedereen heeft een thuis en voelt zich daar veilig
De gemeente vangt inwoners op die thuis niet veilig kunnen wonen of dakloos zijn. Het betreft de opvang van slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling en de opvang van dak- en thuislozen. Deze ondersteuning is tijdelijk en erop gericht dat zij weer een zelfstandige woning kunnen betrekken en zelfstandig weer meedoen in de samenleving. Met de ondersteuning wordt de kans op herhaling van het veiligheidsrisico en verslechtering van de woonsituatie voorkomen. Daarnaast zet de gemeente in op voorlichting en vroegsignalering om situaties van huiselijk geweld, kindermishandeling en dakloosheid te voorkomen. |
Activiteiten en realisatie
Realiseren van een Domus voorziening
In 2019 zijn er voorbereidingen getroffen voor de realisatie van de Domus (langdurige opvang). Deze voorbereidingen hebben betrekking op de aanbesteding van het zorgdeel en de uitwerking van de verdeling van de woon/zorgtaken over Zaanstad.
Versterken van de keten voor het duurzaam stoppen van huiselijk geweld en kindermishandeling doorhet uitvoeren van MDA++
De multidisciplinaire aanpak++ is bedoeld om complexe casus van huiselijk geweld integraal en met inzet van expertise op maat uit de domeinen zorg, sociaal en veiligheid op te pakken. Hierbij wordt de borging van de veiligheid thuis en daarbuiten meegenomen. Deze methode is regionaal geïmplementeerd bij ketenpartners Veilig Thuis en het Zorg en Veiligheidshuis (ZVH). De verdere verbetering van de aanpak krijgt een vervolg in 2020.
Opstellen en uitvoeren van de nieuwe Regionale Visie huiselijk geweld en kindermishandeling
De Regiovisie Zaanstreek-Waterland Geweld in Afhankelijkheidsrelaties 2020-2023 is in maart 2019 vastgesteld. Door de samenloop met het regionale project 'Allen voor één', dat een nauwe verbinding van zorg en veiligheid ten doel heeft, is het opstellen van het regionale uitvoeringsplan van de visie eind 2019 opgepakt. Er zijn projecten gestart om huiselijk geweld terug te dringen met (verwijs)informatie en voorlichting zoals de HulpApp en 'Open de voordeur'. Ook is gestart met het project Verbeteraanpak Huiselijk Geweld Poelenburg/Peldersveld en het opstellen van het Actieplan Zaanstad 2020-2021 Geweld hoort nergens thuis. Daarnaast is de meldcode bijeenkomst voor Geboorteprofessionals voorbereid. Tegelijkertijd is er nauwe samenwerking met de regionale partners en het landelijk meerjarenprogramma 'Geweld hoort nergens thuis'.